Nišville 2017. otvorio je Nišvil Tango Big Band, a zatim je nastupio Vasil Hadžimanov bend sa Biserom Veletanlić kojoj je uručena nagrada za životno delo.  

“Zaista sam vrlo srećna jer sam mislila da će ova nagrada da mi izmakne, jer prođoše tolike godine, ali nikad nije kasno. Zato vam beskrajno hvala”, istakla je Bisera Veletanlić. U znak zahvalnosti pred publikom u Nišu otpevala je “ljubavnu ljudsku himnu”, numeru “Zlatni dan”. Osim povelje, dobila je i najbolju sliku prošlogodišnje Art to go jazzy kolonije. 

Poznata američka bluz i džez pevačica Peti Ostin svojim nastupom na Nišvilu obeležila 100 godina od rođenja Ele Ficdžerald, i svoj 67. rođendan. Britanski kantautor Toni Momrel, specifičan po tome što izvrsno spaja ritam i bluz, soul i džez zvuk, nastupio je među poslednjima. On je inače jedan od najaktuelnijih “ostrvskih izvođača”, a profesionalnu karijeru počeo je kao prateći vokal velikim pevačima i bendovima. 

Melodijom tradicionalne narodne pesme “Jovano, Jovanke”, koju su ukombinovali sa džez zvukom, svoj nastup su otvorili “Csaba Toth Bagi Balkan Union” i Majk Štern. Njihov nastup imao je prizvuk balkanskih melodija, što i ne čudi, s obzirom na to da je Csaba Tot Bagi mađarski gitarista rođen u Srbiji, koji predvodi sastav u kome sviraju muzičari iz regiona.

Druge festivalske večeri na Nišvilu, između ostalih, nastupaju Nik Vest, Alpha Blondy, Del Arno bend i mnogi drugi.