Defileom volontera od niške Tvrđave do Amfiteatra, predstavama „Žene DADE – jedna moguća izložba“, Dah Teatra i „Gernika“, teatra „En Vol“ sa Sardinije, otpočeo program ovogodišnjeg Nišvila. Dvadesetčetvorogodišnji niški violinista Dimitrije Mandić jedan je od troje domaćih umetnika koji su učestvovali u predstavi “Gernika”.

„U putujućem teatru su većinom glumci koji su priučeni muzičari, a ja sam suprotno: ja sam muzičar koji po prvi put uči neke osnove glume, i jako mi je drago. Snašao sam se vrlo lepo. Očekivao sam da imam manje glumačkog posla. Objasnili su mi da bi trebalo malo više da se krećem, nego što bih obično. Ja sam u sviranju dosta statičan. Mi klasičari stanemo, zabodemo se u zemlju pa sviramo. Ništa slično nikada nisam radio, kaže Dimitrije.

Ovom niškom violinisti nije prvi put da nastupa na Nišvilu. Kaže da je od 2013. svake godine nastupao sa različitim sastavima i da mu to mnogo znači.

„Nišvil je, u ovom trenutku, po mojim poimanjima ogroman festival, pun je različitih dešavanja i privlači najviše turista tokom godine. Osim Nišvila, takve saradnje, kao što je ova koprodukcija sa „En Vol“ teatrom, se ne dešavaju ovde često. Jako mnogo mi to znači. Praktično iskustvo se samo može steći na sceni. Tako se najbolje uči, jer ne postoji  trunka simulacije, kaže Dimitrije.

Ove godine, pored toga što je učestvovao u predstavi, Dimitrije će u okviru ovogodišnjeg Nišvila nastupiti sa četiri različita benda.

Izvor i foto: mediareform.rs