Turistička organizacija Bele Palanke organizuje gastro-turističku manifestaciju Dani banice 2017, od 11. do 13. avgusta u gradskom parku Vrelo, sa ciljem da doprinese očuvanju tradicije, starih kulinarskih recepata, kao i da brojnim posetiocima ponudi dobru zabavu.

Po oceni međunarodnog žirija, ovo je najveća gastronomska manifestacija u Evropi. Ove godine će okupiti oko 300 takmičara iz Srbije, Rumunije i Bugarske. Biće dodeljene nagade za najbolje banice u četiri kategorije i najlepše aranžiran sto, a u žiriju su predstavnici Asocijacije šefova kuhinja Srbije, Rumunije i Bugarske, objašnjava saradnik Turističke organizacije Bele Palanke Mladen Cvetković.

Takmičarski deo praćen je revijalnim delom u kome će se predstaviti lokalne turističke organizacije, kao i brojna udruženja, zanatalije, radnje suvenira… U revijalnom delu posetioci će moći da probaju lokalne specijalitete – jela od belopalanačke paprike vrtke, belmuž, izviđački pasulj, lovačku mućakalicu, golubarsku mućkalicu, ribarski i planinarski kotlić.

Direktor TO Bele Palanke Milosav Popović objašnjava da će Dani banice 2017 obilovati i programima za decu – radionica za izradu banice i Olimpijada, kao i Radionica crtanja na brašnu. Poslednjeg dana manifestacije biće poslužena i džinovska banica koju priprema prošlogodišnji pobednik. Paralelno sa Danima banice održava se i Sajam starih zanata na kome će 80-tak zanatalija posetiocima predstaviti svoje umeće.

Izvor i foto: mediareform.rs