Završena je selekcija učesnika umetničke internacinalne kolonije mladih pod nazivom Art to go Jazzy. Ovo je druga umetnička kolonizacija niške Tvrđave, u organizaciji Nišvill fondacije i Udruženje umetnika ARTEF, za vreme Nišvill jazz festivala. Na ovogodišnji konkurs pristiglo je preko sedamdeset prijava mladih umetnika, profesionalaca i studenata iz zemlje i inostranstva.

Ovogodišnju komisiju čini li su profesor Perica Donkov,  kustos Galerije savremene umetnosti Niš Radmila Kostić i direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević. Birani su radovi različitih senzibiliteta i orjentacije kako bi i time doprineli na kvalitetu i značaju prestavljanja i realizacije ideje multikulturalnosti, multiuniverzalnosti i povezanosti različitih izraza i formi na jednom mestu.

Odabrano je 20 vizuelnih umetnika koji će svoje umetničke kreacije realizovati u područku skulpture, slike, crteža i multimedije. Umetnici iz Srbije su: Jovan Rakić, Marija Jeftić, Marko Tošić, Nemanja Jovanović, Vladimir Vinkić, Jovan Spasić, Silvija Bogić, Suzana Dželatović, Mladen Stanković, Marko Veljković Krapa, Milenko Balović, Novak Novaković, Jana Mitrovska, Milena Stanisavljević, Milan Vračar, Julija Milićević. Predstavnica Rusije je Marabella Sergeevna Ozerova, Makedoniju predstavlja Valentina Ilijevska, Sabrina Sabreg iz Francuske, Plamena Paskaleva  i Konstantin Konstantinov iz Bugarske.

Produkciju umetničkih dela i kreativni proces možete ispratiti u toku trajanja Nišville jazz festivala u Art to go Jazzy zoni, ispred izgorelih ateljea u niškoj Tvrđavi. 

“Ideja za mesto održavanja kolonije potekla je iz potrebe da se skrene pažnja na ateljee koji od 2003. godine stoje kao ruglo i ružan podsetnik o stavu i načinu na koji se nadležne institucije ophode prema umetnicima, a ovde i autorima sa reputacijom istaknutih umetnika čiji su radovi zajedno sa zidinama izgoreli”, ističu organizatori Festivala. 

Motiv za pokretanje ovog projekta je pre svega angažovanje mladih, školovanih umetnika, stvaranje prostora za njihovu promociju i aktuelizaciju umetnosti kao i predstavljanje umetnosti van galerijskog prostora. Saradnja umetnika okupljenih na jednom mestu rezultirala je razmenom iskustava, otvorenim raspravama o umetnosti i kulturi danas, o ambijentu i konzumentima kulture, kao i o nužnoj potrebi za implementiranje vrhunske umetnosti i kulture u sve pore našeg društva.

Od učesnika  se očekuje da svoje radove prilagode ideji festivala. Tematska odrednica je džez kao sloboda umetničkog izražavanja.

Foto: Nišville