Nišvil će ove godine spojiti kralja i kraljicu romske muzike. U okviru programa Prijatelji Šabanu 8. i 9. avgusta, na amfiteatru na keju, nastupiće orkestar Esma’s Band Next Generation koji je pratio legendarnu pevačicu na mnogim svetskim festivalima.

Organizatori su prvi dan ovogodišnjeg programa na River stejdžu simbolično nazvali For Esma jer je tog datuma bila rođena čuvena pevačica. Organizatori festivala podsećaju da je tako i Peti Ostin svoj nastup na Festivalu nazvala For Ella i posvetila kraljici džeza Eli Ficdžerald.

Na dan rođenja Esme Redžepove, 8. avgusta nastupiće originalni Esmin sastav koji predvodi sin Esme Redžepove Simeon Atanasov, a njene pesme izvešće Eleonora Mustafovska. Na River stejdžu nastupa i Marko Luis, Muhi Tahiri & friends iz Švajcarske, Lilly of the West iz Bugarske, Jazzotheria Band i Pasivni Posmatrači Prirode.

Posle ponoći na istoj lokaciji biće emitovani i filmovi o Šabanu Bajramoviću, u sklopu Nišville Movie Summit-a, među njima i film o Šabanu Bajramoviću,  iz serijala Romi u Srbiji, u produkciji Media i reform centra Niš.

Nišvilov program na keju tradicionalno je besplatan za posetioce, a ovogodišnje 8. izdanje programa Prijatelji Šabanu je prvi put pomoglo Ministarstvo kulture sa 200.000 dinara.

Glavni program ovogodišnjeg Nišvila održava se od 10. do 13. avgusta.

Foto: Nisville team

Izvor: mediareform.rs