Kroz putnički terminal niškog aerodroma u prvoj polovini 2017. godine prošlo je 150.198 putnika. Iako danas niški aerodrom predstavlja jedan od najvećih privrednih potencijala ovog regiona,  otvaranje aerodroma Konstantin Veliki 1986. godine prošlo je uz veliki otpor tadašnje vlasti u Srbiji.

“Mi aerodrom spremamo za otvaranje 12. oktobra, a 3 dana pre toga ja dobijem rešenje iz Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove iz odeljenja koje je bilo zaduženo za protivpožarnu zaštitu, o zatvaranju aerodroma koji nije ni otvoren”, kaže nekadašnji gradonačelnik Niša (1986 – 1989) godine Dragoslav Pavlović. 

Brojne prepreke na koje se nailazilo tokom otvaranja aerodroma i rada protekle tri decenije, potencijal,  razvojne šanse i primeri dobre prakse u privredi juga Srbije predstavljeni su u dokumentarnom serijalu Preduzetnički duh juga – juče, danas, sutra. Serijal ima tri epizode – u prvoj je prikazan istorijski razvoj privrede od 1962. do 2000. godine i njen značaj za društveni i kulutrni život našeg regiona.

Otvaranje Elektrocentra Niš 1973. godine, razvoj Elektronske industrije, formiranje Univerziteta u Nišu, prvi značajni rezultati niškog sporta pokrenuti snažnom privredom, pojavljivanje prvih preduzetnika, otvaranje aerodroma u Nišu 1986. godine samo su neke od tema koje su obrađene u prvoj epizodi ovog serijala.

Druga epizoda bavi se izazovima sadašnjosti, položajem Niša kao saobraćajnog čvorišta za unapređenje turizma i kargo saobraćaja, izgradnjom Studentskog kreativnog centra koji omogućava studentima da pokrenu svoje start up kompanije. U trećoj epizodi prikazani su potencijali koje privreda juga Srbije ima u budućnosti.

Sve tri epizode biće emitovane na lokalnim i regionalnim televizijama, kao i na televiziji N1.

Dokumentarni serijal  realizovan je u produkciji Media i reform centra Niš uz podršku Ambasade SAD u Srbiji.

Foto: Print screen prve epizode