Vek i po od kada je Kanada stekla nezavisnost, svečano se proslavio od Toronta do Vankuvera – kroz tri vremenske zone ove velike države.  U noći između subote i nedelje na stotine vatrometa uveličalo je slavlje ali je bilo veselo i tokom dana. Kroz poslovni centar Toronta, od raskrsnice Blur i Jang pa sve do Dandas skvera, prošla je Parada nacija, vesela mešavina narodnih nošnji, zastava iz rodnog kraja i muzike.

Parada je organizovana po azbučnom redu pa je Srbija bila 24-ta nacija u ovoj bučnoj koloni. Pre zastave Srbije prodefilovali su svi iz regiona, ali i u Kanadi najbrojnije iseljeničke grupe, poput Vijetnamaca, Filipinaca, Ukrajinaca, naroda iz Latinske Amerike.

Foto: rts.rs

Foto: rts.rs

Srpski nastup predvodio je Tesla automobil sa registarskom tablicom na kojoj je pisalo Srbija, a sledio je kompletni narodni orkestar i deo Akademije srpske narodne igre Miroslav Bata Marčetić. Najmlađim članovima Akademije društvo je pravilo Kulturno-umetničko društvo Kolo iz Hamiltona a kolona se završavala velikom srpskom zastavom.

Uz živu muzičku pratnju duž cele trase, igralo se i pevalo i, ne po prvi put, Akademija srpske narodne igre iz Toronta prikazala je rodni kraj u najlepšem svetlu. Prvi ansambl je tokom dana nastupio i u Kvins parku ispred zgrade Parlamenta Ontarija učestvujući zajedno sa ansamblima iz Rumunije, Meksika, Indije, Kine i Filipina, u programu pod nazivom Zajedništvo (Unity) koji je osmislio kanadski koreograf Lukas Kabalanka.

Sva tri ansambla Akademije srpske narodne igre Miroslav Bata Marčetić imali su u večeri slavlja polučasovni nastup na Dandas skveru.

Izvor i foto: rts.rs