Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu je i ove godine učestvovala na gastro-kulturnom festivalu Oko sveta, u parkovskom kompleksu Nacionalni mol u centru američke prestonice. Festival Oko sveta je održan 17. i 18. juna blizu čuvenog Vašingtonovog spomenika, najvećeg obeliska na svetu podignutog 1884. godine u slavu prvog predsednika SAD. Bit manifestacije ogledala se u slavljenju etničke raznolikosti sa akcentom na kulturne vrednosti svake od 37 zemalja učesnica.

Programski triptih festivala činili su različiti nastupi, gastronomske i kulturne aktivnosti, a predstavnici Srbije su odlučili da svoj narod prikažu kroz folklorno-modni šou. Za autentičnost kostima i pokreta u okviru šoua postarala se kolekcionarka Biljana Regan sa svojim saradnicima.

Sudeći po utiscima posetilaca, Biljana Regan je opravdala očekivanja organizatora i Ambasade Srbije sa kojom već godinama sarađuje. Zahvaljujući njoj, 18. juna je kaleidoskop raznovrsnih srpskih nošnji ispunio festivalsku scenu, na kojoj se šarenilo naših nacionalnih kostima pomešalo sa pozadinskim špalirom zastava svih zemalja učesnica kreirajući sliku istinskog jedinstva različitosti.

Festival Oko sveta odlična je prilika da se uz pomoć hrane, umetnosti i foklora proputuje svet za samo dva dana, ali i da svet tokom ovog festivala proputuje Srbijom.

Izvor i foto: www.rts.rs/ Ivan Kalauzović Ivanus