Dve večeri, četiri knjige i jedno zdanje, ali ne bilo koje, jer ni dela Inđijca Rajka Dvizca nisu tek bilo kakav skup papira i mastila među koricama.

Rajko Roki Dvizac je u bivšoj SFRJ važio za uticajnog novinara, dok je u današnjoj Srbiji i njenoj dijaspori uspešan književnik ili kako voli da ga zovu princ romantike. Polovinom maja, on se obreo u gradu valcera, umetnosti i kulture da bi prisustvovao svečanom predstavlјanju svoje Romantične trilogije, koju čine romani Boja lјubavi, Utorkom nisam udata i Šta da kažem anđelima?, kao i seta pripovesti pod nazivom Priče jednog romantičara.

“Priče Rajka Dvizca su tople, lјudske, sudbinske. Pisane su na pitak i razumlјiv način i čitaju se u jednom dahu. S obzirom na to da su zasnovane na stvarnim likovima i istinitim događajima, mnogi će u njima pronaći scene iz sopstvenog života”, kaže Anja Kriberneg iz bečke izdavačke kuće Cyberpublishing.

Deo Rajkovog opusa

Deo opusa Rajka Dvizca

Promocije Rajkovih dela održane su u galeriji palate Esterhazi, gde su publiku činili i Srbi i Austrijanci. Pošto je reč o austrijskom izdavaču, sve četiri knjige će se automatski naći u Nacionalnoj biblioteci Austrije.

O svom boravku u Beču, Rajko kaže: “Verujem da su posetioci ovih promocija zadovolјni i da su imali šta da čuju. Ja sam upoznao mnogo divnih lјudi i stekao nova prijatelјstva. Obišao sam znamenita mesta, ona koja pripadaju austrijskoj kulturnoj baštini, ali i srpskoj”.

Prilikom odlaska, Dvizac je dobio poziv da posetu Austriji uskoro ponovi, na šta je on odgovorio da to zavisi od dogovora izdavača i potencijalnih organizatora, te da su u toku pregovori i za promocije u Švajcarskoj i Nemačkoj, a možda i u Severnoj Americi.

Za kraj, podsetimo se jedne od Dvižčevih ranijih poruka čitaocima: “Život je bela hartija na kojoj svakim proživlјenim danom ispisujemo novu rečenicu”.

Tekst: Ivan Kalauzović Ivanus

Foto: Privatna arhiva