Fasada zgrade Ringturm u Beču u kojoj se nalazi centrala koncerna „Vienna Insurance Group“ („VIG“) po deseti put ukrašena je umetničkim delom u toku letnjih meseci. Ovog puta za tu priliku izabrano je delo „Predviđanje“ („Weitblick“) srpskog umetnika Mihaela Milunovića. Njegovo umetničko delo predstavlja kulturološki dijalog između Austrije i Srbije, a istovremeno se naglašava značaj Srbije za koncern „VIG“.

„Drago nam je da će srpski umetnik Mihael Milunović ukrasiti fasadu zgrade Ringturm. Kao izraz našeg poštovanja prema njegovom umetničkom delu i bliskom odnosu sa našim partnerima u Srbiji poverili smo mu ovaj zadatak“, izjavio je predsednik upravnog odbora „Wiener Städtische Versicherungsverein“, većinskog akcionara „VIG dr Ginter Gejer.

Preovlađuju dva motiva: plava planina i crveni autobus koji pokušava da osvoji vrh. „Važan mi je pojedinac u odnosu na grupu, njegova težnja ka transcendentnom. Crveni autobus, koji se kreće ka vrhu, je alegorijski prikaz solidarnosti i izdržljivosti, osobina koje su neophodne da bi se osvojio vrh. Antena na vrhu planine simbolizuje deljenje pozitivne energije sa drugima, objašnjava Mihael Milunović.

Foto: © Robert Newald / Wiener Städtische Versicherungsverein

Izvor: www.eurocommpr.at