„Alo bre…Gde ste Srbi?“

Ovim rečima se visoki centar Detroit Pistons-a Boban Marjanović, obratio predstavnicima srpske dijaspore Mičigena i Ontarija, koji su 21. decembra došli u sportsku dvoranu „Palace of Auburn Hills“ da pozdrave i požele dobrodošlicu srpskom košarkašu.

Nekoliko stotina navijača skandiralo je Bobanu Marjanoviću i Srbiji u atmosferi kakvu smo uglavnom navikli da gledamo u košarkaškim arenama Beograda, Novog Sada i širom Srbije. Sasvim sigurno ne i u hramu košarke Detroit Pistons-a, u čuvenoj dvorani „Palace Of Auburn Hills“, mestu gde su 2004, Pistons-i deklasirali LA Lakers-e i po treći put u svojoj istoriji osvojili NBA šampionat.

Čudili su se i američki organizatori, koji su specijalno za ovu priliku, posle odigrane utakmice protiv Memfis Grizlija, ogradili deo tribina i smestili srpske navijače da zvanično požele dobrodošlicu najvišem igracu u NBA ligi, srpskom gorostasu Bobanu Marjanoviću.winner

Igralo se šumadijsko kolo, skandiralo Srbiji, dok je Marjanović sa neskrivenim oduševljenjem potpisivao na stotine autograma, strpljivo se slikajući sa svakim ko je to poželeo.

Marjanovićev put od Boljevca, Vršca, preko Beograda, San Antonia do Detroita nije bio nimalo lak, kako sam kaže, put velikog odricanja i napornog rada. Priznaje da je veoma mlad sasvim slučajno počeo da igra košarku. Priseća se takođe i da je ubrzo postao ozbiljan u namerama da postane košarkaš i da je još kao dečak potajno priželjkivao da jednog dana zaigra u najtežoj košarkaškoj ligi na svetu.

U kraćem razgovoru za naš portal, priznao je da će mu od sada biti mnogo lakše da igra za Pistonse, znajući da i ovde ima naših koji će ga bodriti sa tribina. Uverava nas da, dokle god postoji ovakva podrška, motiv da pruža sve od sebe neće izostati. Inače, navikao je Marjanović na ovacije navijača. Priseća se i San Antonija gde je tokom cele prošle sezone pružao fantastične partije. Dolazeći u Detroit potajno se nadao da će nešto slično doživeti i ovde, da će čuti kako publika doziva njegovo ime, da će videti poneku srpsku zastavu.

Nije se prevario. Veče za pamćenje u organizaciji srpske dijaspore Ravanica iz Detroita pod vođstvom gospođe Rosemary Dobrich Batanjski pokazalo je da će u sledeće tri godine Pistonsi imati kompletnu srpsku dijasporu ovog dela Severne Amerike na svojoj strani.

Nije mala stvar biti centar Detroit Pistonsa, niti je mala stvar imati ovakve navijače koji će na tribinama Palasa širiti srpske zastave kada god to Bobanu Marjanoviću bude trebalo.

Iz Detroita za Dijasporu na vezi Zoran Kljajić/Aleksandar media/
Photo credit/Aleksandar media