U čikaškom bioskopu „Century Centre“ nedavno je po prvi put izveden nastavak poeme „Santa Maria della Salute“, omaž velikom pesniku Lazi Kostiću koji je napisao novinar i publicista Ivan Kalauzović Ivanus.

Pred početak projekcije filma „Santa Maria della Salute“ Zdravka Šotre, krajem marta u bioskopu „Century Centre“ u Čikagu, na scenu je stupila Milka Figurić (Kovačević), novinarka nekadašnjeg Radio Sarajeva, pripadnica prve generacije žurnalista iz „šehera na Miljacki“ koja danas živi i radi u Čikagu.

Milka je time ispunila obećanje organizatora, dato nakon američke premijere ovog filma mesec dana ranije u Rouzmontu kod Čikaga, kojim je najavljeno iznenađenje pre reprizne projekcije. Obraćajući se prepunoj sali, ona je govorila stih za stihom, strofu za strofom, bojeći svaku reč svojom specifičnom dikcijom i sarajevskim naglaskom koji vreme nije uspelo da izbledi.

Novinar Ivan Kalauzović Ivanus, saradnik RTS-a i dopisnik lista „Ogledalo“ iz Čikaga, napisao je „Rekvijem Laze Kostića“ kao nastavak pesme „Santa Maria della Salute“, po kojoj je Šotrin film stilizovan i imenovan. Ivan je autor tri nove strofe, pisane specijalno za ovu priliku.

„Kome god sam je govorila, ostao je bez daha. Još uvijek sam zatečena divnom energijom koja izbija iz svake riječi. Mnogi ljudi iz publike su mi rekli da dugo nisu čuli tako dobre i neobične stihove. Stoga ih dijelim gdje god stignem i govorim ih onima koji to požele“, rekla je Milka Figurić.

Nagrađeno velikim aplauzom, Milkino izvođenje „Rekvijema Laze Kostića“ predstavljalo je savršenu uvertiru u ono što je sledilo. Po rečima Slavice Petrović, direktorke čikaškog Festivala srpskog filma, sve ulaznice su i za ovu projekciju ostvarenja „Santa Maria della Salute“ bile rasprodate, pa iako su mnogi već pogledali film 23. februara, želeli su da to učine još jedanput.

Rekvijem Laze Kostića

I kada kiše zemlјi utole žeđ,
s nebeskog jastuka gledaću svoj krah.
Tu sanjaću ti lik uronjen u ceđ,
utkan u oblak i stoplјen u prah.
Živeću večno svetovima međ,
loviću krišom presahli dah,
da još jednom koraknem u tvoje rute,
Santa Maria della Salute.

A versi ovi, božije niti,
govore sve što želim da ćutim.
Oni i ne znaju kako je to kriti,
kad bdiješ nad pesmom koja sluti.
Prozori moji suza su siti,
kaplјice soli i žal tmine grlim:
hrabro se pružam kroz grane krute,
Santa Maria della Salute.

O, moja sudbo, o moja Lenka,
proleće piri niz naše pore,
život se javlјa, al’ kiti ga senka,
talasi jedu i brda i gore.
Starim truverima nebo se cenka,
čardak na vodi majdan ore;
i lјubav krči svoje minute,
Santa Maria della Salute!

Ivan Kalauzović Ivanus

Izvor i foto : www.rts.rs