Oni koji do 31. januara posete Kulturni centar Srbije u Parizu imaće priliku da vide izložbu„Logor Niš i spomen-park Bubanj – zaboravljene poruke slobode“.

Na izložbi učestvuje arhitekta konzervator dr Aleksandra Mirić, akademski slikar mr Perica Donkov i reditelj Vladimir Đorđević iz Media i reform centra Niš. Oni će predstaviti svoj rad kroz izložbeni poliptih digitalno obrađenih fotografija velikog formata i video rad. Inspiracija im je sećanje na bekstvo iz logora Crveni krst 1942. godine i na više desetina hiljada streljanih na Bubnju.

U okviru ove postavke biće prikazan i dvodelni dokumentarni film „Priča o slobodi“, realizovan u produkciji Media i reform centra Niš i u režiji Vladimira Đorđevića. Film je podržalo Mininistarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Cilj izložbe je prezentacija i promocija memorijalnog parka Bubanj i univerzalnih poruka slobode i tolerancije koje su predstavljene kroz multidisciplinarni performans.

Kao deo izložbe održaće se i tribina 28. januara, na Svetski dan holokausta. O značaju kulturne baštine i kolektivnog sećanja govoriće dr Aleksandra Mirić, arhitekta konzervator, Bouzid Sabeg, direktor UNESCO baštine grada Arla i Christian Mourisard, potpresednik ICOMOS-a.