Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić od 12. do 15. novembra boravio je u zvaničnoj poseti Kanadi. Tom prilikom sastao se sa najvišim zvaničnicima te zemlje. Ovo je prva poseta šefa srpske diplomatije posle 14 godina, a sa kanadskim zvaničnicima razgovarao je o ekonomskoj saradnji i restriktivnoj politici koju Kanada ima prema srpskim građanima, koji žele da putuju u tu zemlju.

Dačić se sastao sa koordinatorom vladine većine u Parlamentu Kanade Endrjuom Leslijem i predstavio mu probleme sa kojima se građani Srbije suočavaju prilikom podnošenja zahteva za kanadsku vizu zbog rigidnosti vizne politike te zemlje, ukazavši pri tom na brojnost srpske dijaspore u Kanadi. Lesli je rekao da će se „angažovati kako bi se prevazišle prepreke u vezi sa viznim režimom Kanade prema Srbiji“.

On je istakao da su odnosi Srbije i Kanade veoma bitni budući da veliki broj naših ljudi tamo živi. Prema zvaničnim podacima, u Kanadi je 70.000 Srba, a ministar je istakao da ih ima „barem duplo“ više.

„Mi ćemo se truditi da ostvarimo bolju vezu između naše države i vas koji živite ovde. Naša dijaspora je ovde na dosta visokom nivou, visoko je obrazovana. Cilj nam je da, gde god da živite, budete lojalni građani te države, ali da nikad ne zaboravite odakle dolazite“, poručio je Dačić Srbima u Kanadi.

Šef srpske diplomatije je tokom posete učestvovao i na inauguracionom sastanku Grupe prijateljstva u parlamentu Kanade za saradnju sa Srbijom, čiji je predsednik senator Lari Kempbel, a zamenik poslanik Bob Bratina, koji je srpskog porekla. Grupa prijateljstva okuplja 16 članova oba doma kanadskog parlamenta. Tom prilikom, Dačić je ukazao na značaj uspostavljanja stalnog dijaloga koji bi doprineo boljem obostranom razumevanju:

„Uspostavljanje direktne i redovne saradnje grupe prijateljstva u oba nacionalna parlamenta doprinelo bi produbljivanju postojeće i definisanju konkretnih oblika buduće saradnje“, ocenio je on.

Dačić se ovom prilikom sastao i sa ministrom inostranih poslova Kanade Stefanom Dionom sa kojim je potpisao Deklaraciju o nameri u vezi sa Sporazumom o vazdušnom saobraćaju. Zvaničnici se, kako kažu, nadaju da će sporazum biti zaključen do kraja ove godine ili u prvoj polovini 2017.

Foto: Medija centar Beograd  (www.mc.rs)