Novi Sad proglašen je evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu. Prvi put odabran je grad izvan Evropske unije.

Odluka je doneta nakon posete panela eksperata Novom Sadu. U završnoj fazi održana je i „odbrana“ kandidature. To je učinila delegacija sastavljena od novosadskih umetnika, profesora, urbanista i kustosa, koju su predvodili predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021. i predsednik Upravnog odbora Egzit fondacije Nemanja Milenković, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

„Ovo je pobeda svih ljudi koji su učestvovali u projektu, a reč je o brojnim pojedincima, institucijama i nevladinim organizacijama koji su dugi niz godina bili uključeni u ovu priču. Čestitam svima ovaj veliki dan za Novi Sad i Novosađane, čestitam Republici Srbiji, a istovremeno upućujemo čestitke i našim prijateljima iz Herceg Novog, koji su takođe bili u opticaju za tu titulu. Pred nama je mnogo obaveza, ali sam ubeđen da ćemo sve što se postavi pred nas uspeti da ispunimo“, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Projekat Novi Sad 2021 osmišljen je kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala grada čiji je cilj da osnaži kulturnu vitalnost grada, omogući urbanu regeneraciju i poboljša internacionalni ugled i turističku ponudu Novog Sada.

Izvor: www.novisad.rs

Foto: www.novisad-apartman.com