Predsednik Srbije Tomislav Nikolić svečano je otvorio Generalni konzulat u Sankt Peterburgu, uz zvuke ruske i srpske himne. Počasni konzul naše zemlje je Genadij Timčenko. Svečanosti su prisustvovali i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predstavnici državnih institucija Rusije, kao i članovi kulturne i akademske zajednice Srbije.

„Veliko mi je zadovoljstvo što ste prihvatili da budete počasni konzul naše zemlje, siguran sam da se nećete pokajati“, izjavio je Nikolić i kasnije naglasio da je istorija naše zemlje uz pomoć Rusije ispisana slavnom borbom za slobodu.

„Rad počasnog konzulata neće biti ograničen samo na jedan region. Biće usmeren na promociju Srbije i njenih interesa i mogućnosti u čitavoj Rusiji, i slično će se raditi i u Srbiji“, rekao je počasni konzul Genadij Timčenko. Pre otvaranja izjavio je da nikada do sada nije bio diplomata, ali da je prihvatio taj posao zbog dugih istorijskih i prijateljskih odnosa između Srbije i Rusije.

Tokom trodnevne posete Nikolića biće održana i izložba posvećena 140. godišnjici Srpsko- turskog rata, u kome je vrhovni komandant srpske vojske bio ruski general Mihail Gregorijevič Černjajev.

Izvor i foto: www.rts.rs