U centru Leskovca, na popularnoj Širokoj čaršiji, počela je čuvena Roštiljijada. Na ovoj manifestaciji, koja se 27. put održava u Leskovcu, sreću se privrednici, takmiče majstori kulinarstva i afirmiše tradicija leskovačkog roštilja.

Centralni deo manifestacije je takmičenje u pravljenju najveće pljeskavice za Ginisovu knjigu rekorda, a očekuje se obaranje prošlogodišnjeg rekorda kada je napravljena pljeskavica od 59 kilograma.

Na zvaničnom otvaranju, uz vatromet, posetioce će zabavljati Neda Ukraden, a narednih dana se, uz bogat program, očekuju i koncerti Lexington benda, Riblje čorbe, Galije i Pinkovih i Grandovih zvezda.

Organizatori ove godine očekuju da broj posetilaca nadmaši prošlogodišnji rekord od 700.000. Za vikend dolaze i gosti iz Makedonije i Slovenije, a jedna grupa posetilaca stiže čak iz Australije.

Prva Roštilјijada u Leskovcu održana je 1965. godine. Posle samo dve godine, manifestacija se ugasila, da bi savremena Roštilјijada zaživela 1989. godine. Bila je pretežno lokalnog karaktera, a na njoj su učestvovali gotovo svi poznati i priznati majstori roštilja iz Leskovca. Godinama je poprimala sve šire razmere, da bi dostigla današnji publicitet i posećenost od oko pola miliona ljudi iz zemlje i inostranstva. Danas na roštiljijadi učestvuju majstori roštilja iz cele zemlje na nekoliko desetina štandova, a vremenom su se razvili i brojni prateći sadržaji: takmičenja u pravljenju najveće pljeskavice, takmičenja u izjedanju ljutih papričica, koncerata, vatrometa i dr. zabavnih sadržaja.

Ovogodišnja Roštiljijada traje od 29. avgusta do 4. septembra.

Foto: fejsbuk stranica Roštiljijada Leskovac

Izvor: Južne vesti