U Kulturnom centru Srbije u Parizu biće održana izložba „Logor Niš i spomen-park Bubanj – zaboravljene poruke slobode“ od 10. do 31. januara 2017. godine.

Na izložbi će učestvovati arhitekta konzervator dr Aleksandra Mirić, akademski slikar mr Perica Donkov i reditelj Vladimir Đorđević iz Media i reform centra Niš. Oni će predstaviti svoj rad kroz izložbeni poliptih digitalno obrađenih fotografija velikog formata i video rad. Inspiracija im je sećanje na bekstvo iz logora Crveni krst 1942. godine i na više desetina hiljada streljanih na Bubnju.

U okviru ove postavke biće prikazan i dvodelni dokumentarni film „Priča o slobodi“, realizovan u produkciji Media i reform centra Niš i u režiji Vladimira Đorđevića. Film je podržalo Mininistarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Cilj izložbe je prezentacija i promocija memorijalnog parka Bubanj i univerzalnih poruka slobode i tolerancije koje su predstavljene kroz multidisciplinarni performans.

Kao deo izložbe održaće se i tribina 27. januara, na Svetski dan holokausta. Učesnici tribine biće dr Aleksandra Mirić iz Niša i direktor servisa za baštinu UNESCO grada Arla Bouzid Sabeg. Osim što Niš i Arl dele istoriju holokausta, od 2007. godine imaju potpisan ugovor o saradnji.

Foto: www.lotostravel.net