Svi ljudi sa ovih prostora koji su se jula našli u gradu Parma u Ohaju mogli su se na trenutak osećati kao da su u Srbiji ukoliko su prisustvovali Serb Fest-u 2016. Ovaj festival koji promoviše srpsku kulturu i tradiciju održao se 16. i 17. jula u dvorištu pravoslavne crkve Sveti Sava i u prostorijama Srpskog kluba u blizini crkve.

Posetioci poreklom iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine uživali su u slanim i slatkim specijalitetima tradicionalne srpske kuhinje, a atmosferu je upotpunila naša narodna muzika.

„Ove godine bilo je srpske hrane, lepog provoda, žive muzike. Nastupila je kulturno-umetnicka postavka, a mogla su se čuti predavanja crkvenih zvaničnika i uticajnih Srba iz Ohaja. Hrana je bila odlična – od sarmi, preko bureka, gibanice, pogače, pa do roštilja, jagnjetine i svinjetine na ražnju i domaćeg piva… Folklor i domaća muzika su takođe podigli atmosferu i, sve u svemu, ja sam se oduševio i fantastično proveo“, utisci su Dimitrija Spasića, koji pet godina živi i radi u Ohaju.

Ovaj festival, već petu godinu zaredom, organizuje pravoslavna crkva Sveti Sava iz Parme u Ohaju. Naredna manifestacija ovog karaktera održaće se u Čikagu od 5. do 7. avgusta.

Fotografija preuzeta sa fejsbuk stranice St. Sava Serbian Ortodox Cathedral Parma Ohio