Više od 400 mladih folkloraca iz Kostarike, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Slovenije i Srbije će od 16. do 20. jula tokom 9. međunarodnog studentskog festivala folklora predstavljati svoje zemlje u gradovima jugoistočne Srbije.

Festival je svečano otvoren 16. jula defileom i nastupima folkloraca u Nišu, gde će se velikim svečanim koncertom svih učesnika 20. jula svečano završiti. U međuvremenu će se narodne nošnje ovih zemalja šareniti u Beloj Palanci, Vladičinom Hanu i Knjaževcu.

Najveću pažnju Nišlija privukli su igrači iz Kostarike, koji su svoju zemlju predstavili tradicionalnim narodnim igrama, raskošnim šarenim nošnjama i egzotičnom karnevalskom muzikom.

„Festival folklora jedinstvena je prilika za druženje i umrežavanje među mladima, povezivanje gradova, univerzitetâ i afirmaciju kulture i tradicije kroz festivalske nastupe“, kažu organizatori.

Ovaj festival postao je deo svetske organizacije CIOFF, koja okuplja organizatore najboljih festivala u svetu. Festival organizuje Studentski kulturni centar Niš.

Izvor: Južne vesti

Foto: Tamara Milojević