Posle pokušaja puča u Turskoj u noći između 15. i 16. jula, situacija je i dalje nestabilna, a turski premijer Binali Jildirim rekao je na konferenciji za medije da je stradalo 265 osoba, 161 civil i policajac i 104 pobunjenika, 1.440 ranjeno, a 2.800 vojnika uhapšeno.

Jedan od učesnika državnog prevrata u Turskoj bio je i pilot koji je oborio ruski avion Su-24, izjavio je gradonačelnik Ankare Melih Gokček, prenosi Sputnjik.
Prema rečima gradonačelnika, pilot je bio član organizacije sveštenika Fetulaha Gilena.

Aktivnosti ove organizacije zvanična Ankara naziva „paralelnom državom“. Ranije je predsednik Erdogan optužio pristalice Gilena za organizovanje pobune. Sama organizacija sa sedištem u SAD odbacuje ove optužbe, a Gilen je lično osudio prevrat.

Sve je počelo blokiranjem mostova u Istanbulu, da bi se talas nasilja preneo i na Ankaru. Pučisti su zauzeli sedište državne televizije i primorali voditeljku programa da pročita njihovo saopštenje u kom su naveli da preuzimaju komandu i zahtevali od građana da ostanu u svojim kućama.
Pučisti su koristili helikopter, gađali su sedište bezbednosnih agencija, pucalo se i na civile i policiju, a bombardovana je i zgrada parlamenta. Otet je načelnik Generalštaba general Hulusi Akar, ali je on potom oslobođen.

Turski pobunjenici su zauzeli fregatu u pomorskoj bazi Golčuk, pritom i oteli načelnika turske mornarice, preneli su turski i svetski mediji. Navodi se da su učesnici neuspešnog puča zarobili amdirala Bulenta Bostanoglua, jednog od najvišuh zvaničnika mormarice, koji je na toj funkciji od 2013. godine.

Avio kompanija Turkish airlines od danas ponovo normalno leti, javljaju turski mediji.

Tekst: b92.net
Foto: AP/Tanjug