Najmanje 84 osobe su ubijene, a stotinu je ranjeno u Nici pošto je vozač kamiona uleteo među šetače. Među žrtvama i desetoro dece. Vozač kamiona, identifikovan kao 31-godišnji stanovnik Nice tuniskog porekla, je ubijen, a u vozilu su pronađene ručne granate i naoružanje. Napad se dogodio 14. jula pola sata pre ponoći.

Kontakt Ambasade Republike Srbije u Francuskoj: Telefon (Centrala): + 33 (1) 40 72 24 24 Telefon (Sekretarijat): + 33 (1) 40 72 24 17

Vanredno stanje produženo za još tri meseca. Francuska na oružje pozvala 10.000 rezervista i najavila žestoke napade na ciljeve u Iraku i Siriji. U toku je identifikacija žrtava, a prema prvim podacima među njima nema državljana Srbije.

Naoružani napadač uleteo je kamionom teškim 19 tona u masu šetača u Nici i ubio 84 osobe, a povredio više od 100 ljudi, od kojih je 18 u kritičnom stanju.

Napadač je, pre nego što je vozeći u cik-cak, počeo da gazi šetače, ispalio nekoliko hitaca u masu. Posle dva kilometra krvave vožnje, policija ga je ubila, a u vozilu su pronađeni dokumenti, naoružanje i ručne granate.

“To je bio pokolj na ulici. Tela su bila svuda”, rekao je očevidac Vasim Bule za AP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske objavilo je da se još utvrđuje da li je vozač kamiona bio sam. Ulične kamere snimile su kretanje kamiona pre napada.

Dokumenti koji su nađeni u kamionu, i za koje je ustanovljeno da su papiri vozača, pokazuju da je napadač tridesetjednogodišnji muškarac tuniskog porekla koji je živeo u Nici. Policijski izvori navode da se sprovodi više operacija danas pre podne.

Istragu je, posle dva sata, preuzeo posebni antiteroristički tim, iako je napad u Nici, do tog trenutka, terorističkim nazvao samo američki predsednik Barak Obama.

Do jutros niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali su pristalice Islamske države počele da slave napad u Nici, na isti način na koji su to činili tokom sličnih događaja u Parizu i Briselu.

Policija u Francuskoj, zemlji koja je u vanrednom stanju još od prethodnih terorističkih napada, odmah je preuzela kontrolu nad mestom događaja, a prestravljeni nepovređeni šetači smešteni su po okolnim hotelima i stanovima.

Plaža ispod promenade u kojoj se desio napad pretvorena je u poljsku bolnicu i tu se povređenima takođe ukazuje pomoć.

“Pojačane su bezbednosne mere u ovom u regionu, zbog straha od novih napada. Rizik, nažalost, postoji. Mi smo otkazali sve skupove u Nici u narednim satima, iz bezbednosnih razloga”, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Teroristička priroda ovog napada ne može se negirati, rekao je francuski predsednik Fransoa Oland, posle sastanka najviših bezbednosnih zvaničnika te države.

“Ništa neće uzdrmati našu veru u borbu protiv terorizma… Udarićemo ih u njihovim kućama”, rekao je Oland, pominjući Siriju i Irak.

Oland, koji je svega dan ranije najavio ukidanje vanrednog stanja, saopštio je naciji da je ta mera produžena za još tri meseca.

Prema njegovim rečima, operacija “Santinel”, koja omogućuje mobilizaciju 10.000 dodatnih vojnika, održava se na visokom nivou.

Svetski lideri izrazili su žaljenje, tugu i solidarnost s Francuskom posle napada.

 

 

Tekst: www.rts.rs

Foto: Profimedia