Austrijanci će ponovo morati da izađu na birališta kako bi izabrali predsednika pošto je ustavni sud te zemlje poništio rezultate predsedničkih izbora na kojima je bivši lider Zelenih Aleksander Van der Belen tesno pobedio kandidata ekstremne desnice Norberta Hofera. Sud je odluku obrazložio time da je postojao niz nepravilnosti prilikom prebrojavanja glasačkih listića. Ova odluka bez presedana otvara mogućnost za ponavljanje izbora koji će se najverovatnije održati na jesen.
Ustavni sud Austrije 1. jula je odlučio da poništi izbore na osnovu žalbe stranke ekstremne desnice Slobodarske narodne partije (FPO) čiji je kandidat bio Hofer. Ta stranka je osporila regularnost predsedničkih izbora održanih 22. maja.
Predsednik Suda Gerhart Holcinger je rekao da će izbori biti ponovljeni u celoj Austriji, a da je cilj odluke “jačanje poverenja građana u državu i demokratiju”. On je dodao da nisu utvrđene manipulacije na izborima održanim 22. maja, ali da je bilo mnogo pritužbi na prebrojavanje glasova, naročito onih pristiglih poštom, što dovodi u sumnju validnost rezultata.
Sudije najviše sudske instance u Austriji su saslušale na sednicama otvorenim za javnosti tokom dve nedelje više od 60 svedoka. Sud je ustanovio da je prebrojavanje više desetina hiljada listića koji su stigli poštom proteklo uz nepravilnosti, jer su glasovi brojeni mimo zakonski propisanog vremena ili su ih brojali neobučeni ljudi, što se do sada uglavnom tolerisalo.

Brojanje glasova nije smelo da počne pre 23. maja u 9.00, ali je na pojedinim biračkim mestima počelo i pre toga pod, kako su rekli svedoci, pritiskom da se što pre objave rezultati izbora koje je s pažnjom pratila cela Evropa.
“Uvek smo tako radili”, rekli su članovi biračkih komisija na pitanje sudija. Dvojica predsedničkih kandidata su na izborima bila prilično izjednačena, a upravo su glasovi pristigli poštom, koji su činili 16,7% ukupnih glasova, presudili u korist Van der Belena. On je odneo pobedu sa samo 30.863 glasa prednosti u odnosu na Hofera, osvojivši ukupno 50,3% glasova u drugom izbornom krugu, a Hofer je tada propustio šansu da postane prvi lider jedne članice EU iz redova krajnje desnice. Van der Belen koji je trebalo da stupi na duznost 8. jula, neće moći da bude inaugurisan.

Očekuje se i da ponovljeni izbori budu neizvesni, a održaće se u osetljivom trenutku za EU s obzirom na odluku Velike Britanije da istupi iz EU, pa bi i budućnost Austrije u EU moglai da bude jedna od tema predstojeće kampanje.

FPO nikada nije tražio po svaku cenu da se organizuje referendum o ostanku u EU ali je nedavno zaoštrio svoj stav, zahtevajući reforme unutar Unije.

Izvor: AFP