Urbanista Mihailo Mevedev predstavio je Nišlijama kolekciju od oko 600 fotografija Melburna. Posetioci su uživali u virtualnom putovanju kroz jedan od najvećih gradova Australije, a atmosferu je upotpunio autentičan prostor Galerije Društva arhitekata Niša.

Nastanak grada, njegov izgled danas, saobraćaj, uređenje, prirodne, kulturne i ambijentalne vrednosti i specifičnosti života njegovog multietničkog stanovništva – sve se to moglo videti kroz objektiv ovog poznatog urbaniste.

Iz ugla arhitekte, Medvedev je govorio i o staroj i novoj arhitekturi, prikazao slike impozantnih zdanja Melburna, sa profesionalne strane opisujući fasadu svake zgrade.

Publika je uživala i u fotografijama praznično okićene australijske metropole, a osim prikaza samog grada, Medvedev je govorio i o običajima i gotovo svim aspektima života Australijanaca.

„Tamo sve funkcioniše u sekundi“, prokomentarisao je on govoreći o saobraćajnoj mreži,  autobuskoj stanici, metrou, tramvajima.

Na par fotografija je kao mali model stajao njegov unuk čime je publici otkrio da ga, osim lepota grada, za Melburn vezuje i porodica.

Ovo predavanje bilo je od velike koristi svima koji planiraju put u ovaj daleki grad.

Anđela Stojanović