Na ovogodišnji konkurs Niškog kreativnog studija za najbolje literarne i likovne radove pristiglo je više od 800 autorskih radova dece iz Srbije, Makedonije, Slovenije, Crne Gore.

„Okupljamo svu srpsku decu sveta, napravili smo im tablu po kojoj mogu da pišu i iskažu svoju kreativnost na najbolji način“, rekao je Dragan Marinković, direktor festivala.

Najbolji radovi prikazani su na festivalu dečjeg stvaralaštva „Tabla fest 16“, kome su prisustvovali poznati dečji pesnici Rusomir Arsić, Minja Ilieva, Mirjana Baltezarević i drugi.

„Treba pomoći deci da crtaju i pišu, da stvaraju“, poručuju organizatori.

Direktor festivala Dragan Marinković kaže da se ovim festivalom podstiče stvaralaštvo na maternjem jeziku dece koja žive u inostranstvu, što je izuzetno važno „ako imamo u vidu da je sve manje škola na srpskom jeziku u stranim zemljama, čak i onim u susedstvu“.

„Tabla fest“ organizovao je Niški kreativni studio u saradnji sa internet časopisom Tabla, a niška Osnovna škola „Ćele-kula“, gde je održan ovogodišnji festival, obeležava značajan jubilej – pola veka postojanja.

Marija Marinković