Međunarodni dan džeza proslavljen je u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku 3. maja dvostrukim umetničkim događajem – džez koncertom i izložbom fotografija.

Aleksandra Denda iz Srbije i Serđo Pereira iz Brazila udružili su svoje muzičko umeće i doneli džez svetske klase u UN.  Aleksandra Denda je džez pevačica i kantautorka iz Beograda, a trenutno živi i stvara u Njujorku. Objavila je debi album Dreamer u martu 2016. Takođe je učestvovala u proslavi Međunarodnog dana džeza 30. aprila u Vašingtonu, pored mnogobrojnih svetskih velikana u ovoj vrsti muzike. Pereira je dugogodišnji zaposlenik UN-a, gitarista i kompozitor, čiji se album prvenac očekuje ovog leta.

„U pravom duhu improvizacije, ovo dvoje talentovanih muzičara prvi put su nastupili zajedno, oduševivši publiku svojom spontanošću i muzičkim umećem. Na repertoaru su se našle kompozicije Save your love for me Badija Džonsona, Džobimova kompozicija Chega de caudade, kao i Flor de Lis Đavana. Posebnu pažnju publike privukle su originalne kompozicije, koje je ovaj duo maestralno izveo zajedno: Dendinu kompoziciju Willow Tree i Pereirinu My Girls“, sumira utiske za portal Dijaspora na vezi organizatorka događaja Danijela Milić.

Ilustrativna pratnja džezu bile su fotografije Lazara Zarupskog iz Srbije, Ane Kortez i Vagnera Santijaga, službenika UN-a iz Brazila. Fotografijama prirode sa Balkana, iz Severne Amerike i Amazona, ovi fotografi pokazali su džeza iz svog ugla kao improvizaciju i spontanost kako bi uhvatili trenutke kretanja u prirodi i preneli emociju na publiku.

Pet fotografija Lazara Zarupskog, odabranih za izložbu, nose veoma kreativne nazive, poistovećujući mir, plutanje, tugu, pokret i život sa džezom. Posebnu pažnju privukla je fotografija „floating = jazz“, koja prikazuje plutajući čamac na Rijeci Crnojevića u Crnoj Gori.

ZarupskiFloating (1)

Fotografije će biti izložene u Ujedinjenim nacijama do 6. maja 2016. godine.

Podsećamo, organizacija UNESKO zvanično je priznala 30. april kao Međunarodni dan džeza 2011. godine, na inicijativu jednog od najvećih muzičara 20. veka, legendarnog džez pijaniste i kompozitora Herbija Henkoka. Prvi put zvanično je obeležen 2012. godine u mnogim zemljama širom sveta i od tada postao globalna tradicija.