Mesec uspešnih Srba u Austriji završen je predavanjem Radivoja Petrikića iz Beča. Sa njim je o profesionalnom usponu u inostranstvu publika u niškom bioskopu Kupina komunicirala putem Skajpa.

Petrikić je po zanimanju pravnik. Diplomirao je u oblasti privrednog prava sa odličnom ocenom na Univerzitetu u Beču, a završio je i doktorske studije u Beogradu. Advokatsku karijeru započeo je 1998. godine kao pripravnik u advokatskoj kancelariji CMS u Beču koja je deo četvrte po veličini advokatske grupacije u svetu.

Petrikić je govorio o mogućnostima privredne saradnje između Srbije i Austrije, koje veštine treba da poseduje uspešan advokat i posavetovao studente koji žele da svoje školovanje nastave u Beču.

Petrikić kaže da se Pravni fakultet u Beču razlikuje od onih u Srbiji jer se na našim studijama previše pažnje posvećuje teoriji, dok je u Beču akcenat na praksi.

„Ako se odlučite da nastavite školovanje u Austriji, predlažem vam da što pre savladate jezik. Ja sam imao samo osnovno znanje nemačkog kada sam došao i bilo mi je mnogo teško“, kaže Petrikić.

Osim u pravo, Petrikić je i veliki zaljubljenik u sport. Bavi se tenisom, fudbalom i košarkom. Sport, smatra on, otvara mnoga vrata. „Dugo sam se bavio košarkom – 17 godina, ali sam se penzionisao lane. Sport je vrlo važan u životu, pomaže pri ostvarivanju brojnih kontakata, a  pruža i osećaj pripadnosti jednoj celini“.

Na kraju svog izlaganja prisutnima je poručio da ne odustaju, da budu uporni, vredni i radni jer se „odgovornost, profesionalnost i predanost uvek prepoznaju“.

Nakon meseca posvećenog uspešnim Srbima u Austriji, iz Niša će u maju zainteresovani Skajpom komunicirati sa uspešnim Srbima iz Francuske.

Marta Savić