Milica Đurić ima 13 godina. Poreklom je iz Despotovca, ali od rođenja živi u Beču. Nedavno je odlučila da se vrati u Srbiju, ali ne u Despotovac, već u Niš. Razlog za to je njena posvećenost tenisu i kvalitetni, a znatno povoljniji uslovi treniranja belog sporta u Teniskoj akademiji „Živković“ nego u rodnoj Austriji. Posetili smo je tokom treninga, razgovarali sa njom i njenim trenerom Nikolom Živkovićem o jednom od najpopularnijih sportova u Srbiji, ambicijama, treninzima…

Dijaspora na vezi: Milice, zašto baš Niš? Zar u Austriji nema adekvatnih škola tenisa?

Milica Đurić: Na preporuku drugova došla sam u Niš. Oni su mi rekli da ovde postoji dobra akademija. Moj prvi susret sa Teniskom akademijom „Živković“ dogodio se prošle godine. Videla sam da mi uslovi odgovaraju, da se dobro radi i odlučila sam da ponovo dođem da treniram.

Kakva je razlika između treniranja u Beču i Nišu?

Nema velike razlike između Srbije i Austrije. Ovde se više radi i bolje napreduje nego u Austriji. I tamo roditelji moraju dosta da ulažu u nas, ali u Austriji teniski savez pokriva polovinu troškova ako pokažeš dobre rezultate. Ukoliko si među prvih 20 na rang-listi, od saveza dobiješ torbu, reket, patike.

Šta ti nedostaje u Beču?

Slobodno vreme za druženje. Moram mnogo da treniram da bih postigla rezultate, idem u školu, pa na treninge i kući dolazim uveče. Jedino četvrtkom napravim pauzu, ali tada moram malo više da učim.

Tvoje ambicije…

Sada odavde putujem na međunarodna takmičenja i verujem da će mi ovi intenzivni treninzi sa baš dobrim timom trenera u Teniskoj akademiji „Živković“ pomoći da sve više napredujem. Svima bih preporučila da igraju tenis, jer je to individualna igra, a zapravo je i timska i razvija karakter. Mojim prijateljima u Austriji ću sigurno preneti lepe utiske iz Niša i mladi iz dijaspore treba da koriste ovako kvalitetne škole u Srbiji, koje su ujedno i pristupačnije.

Nikola i Milica na treningu

Na priču o ambicijama nadovezuje se i Miličin trener Nikola Živković, inače predsednik Teniske akademije „Živković“. Osnovao je akademiju 2008. godine, proglašen je za najboljeg trenera 2011, nakon što je kao trener juniorske reprezentacije Srbije postao svetski šampion sa devojčicama do 14 godina.

„Milica je vidno napredovala tokom boravka ovde, borbena je i odgovorna i od nje se očekuju rezultati. Naši takmičari se svakog vikenda vraćaju sa rezultatima, osvajaju turnire širom Srbije, ali je sve više mladih koji iz inostranstva dolaze da treniraju ovde. Tim mladim ljudima nudimo veliki broj kampova, ali i idealne uslove da dođu na individualne pripreme. Za one najmlađe tu su i školice tenisa. I u seniorskim kategorijama postižemo velike rezultate, mnogi naši takmičari odlaze i na koledže. Interesantna nam je saradnja sa dijasporom i u narednom periodu ćemo sve više raditi na promociji naših programa i ponuda. Hoćemo da budemo podrška našim takmičarima, a obezbedićemo pristupačne uslove i na taj način ćemo jačati vezu sa međunarodnim tenisom. Svi su dobrodošli u TAŽ, čak i rekreativci, potrudićemo se da svi odu zadovoljni“, kaže trener Nikola Živković, uputivši se sa Milicom na teren, u nove radne pobede.

M.C./M.M.