Beograđanka Aleksandra Denda je u njujorškom klubu Drom predstavila svoj autorski album „Dreamer“. Pevačica i kantautorka je, uz pratnju desetočlanog benda, izvela numere koje su kombinacija akustičnih i elektro elemenata uz primese neosoula, džeza i R&B-a. Aleksandra je publiku obradovala i hitom „Already Here“, koji se nalazi na albumu kao bonus traka. Ova kompozicija nastala je u saradnji sa indijskom kantautorkom Vasudom Šarmom, a njihov zajednički spot je brzo nakon objavljivanja, 29. februara, postao predmet interesovanja MTV India i časopisa Rolling Stone India.

„Pesma Already Here preispituje ideju da se osećanje radosti i ispunjenja nalazi u budućnosti i želi da pokaže da je sadašnji trenutak od neprocenjive vrednosti“, ističe Aleksandra.

Aleksandra Denda je džez i neosoul pevačica i kantautorka, koja trenutno živi i stvara u Njujorku. Ova Beograđanka već godinama nastupa i snima širom Sjedinjenih Američkih Država, Evrope i Azije. Kao kreator i vokal benda Aleksandra Denda Group, neguje zvuke soula, džeza, R&B-a, ali i note Južne Amerike – brazilijane. Ona je takođe i suosnivač vokalne grupe ROSA, koja je jedina autentično srpska a capella grupa na američkom kontinentu.

Nakon završenog američkog muzičkog koledža Berkli, ona izdaje prvi autorski album „Dreamer“. Na albumu je šest numera koje krase nebeske harmonije i pronicljivi tekstovi čiji je autor ova beogradska umetnica, a koje je producirao inovativni Giosue Greco iz Los Anđelesa. Među pesmama se nalazi i singl „In the Dark“, koji je The Main Ingredient Radio proglasio pesmom dana.

„Pravo je zadovoljstvo raditi sa svestranim umetnicima kao što je Aleksandra Denda. Sarađivale smo na više projekata, što džez, što etno muzike, uključujući i humanitarine događaje, na kojima je Aleksandra prvenstveno pokazala da je osoba širokog srca, tako da smo vrlo brzo pronašle zajednički jezik. Ovakvi umetnici, kojim se možemo i moramo ponositi, daju vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Srećna sam što sam u prilici da dunem vetar u jedra ovakvim ljudima i talentima svetskih razmera u kojima vidim nadu u bolju budućnost“, navodi Danijela Milić, osnivač njujorške umetničke grupe LeitmotivArts.

Izdavanju debitantskog albuma Aleksandre Dende prethodilo je obrazovanje na Berkli koledžu u Bostonu. Nedugo zatim su usledile mnogobrojne saradnje sa istaknutim muzičkim umetnicima sa svih strana sveta, koje su je 2015. godine odvele čak do Indije, gde je predavala muziku na Global Music Institute-u u Nju Delhiju. Neki od njenih projekata uključuju i saradnju sa Majklom Linčom (poznatijem kao Big Mike), bivšim učesnikom Američkog idola, kao i snimanje sa zvezdom flamenka Hoseom Maršeom na albumu „Mi Uniqa Llave“, nominovanom za latinoamerički Gremi.

Foto: Wagner Santiago

Aleksandra3