Brisel su danas potresle najmanje tri eksplozije, jedna na aerodromu, za koju je potvrđeno da je izazvao bombaš samoubica, druga na stanici metroa, u kojima ima poginulih i više povređenih. Glavni grad Belgije potpuno je stao, javili su svetski mediji.

Belgijski federalni tužilac potvrdio je da je na briselskom aerodromu poginulo 13, a da je eksploziju uzrokovao bombaš samoubica, javlja Raša tudej.

Svetski mediji navode različite informacije o broju žrtava, ali ne isključuje se da će tragični bilans biti veći.

Agencija AFP javila je da je na stanici metroa povređeno najmanje 15 osoba, a belgijski mediji nezvanično pišu da je u eksploziji na toj stanici, koja se dogodila samo sat vremena nakon dve eksplozije na aerodromu u Briselu, poginulo 10 osoba.

Inače, kratko nakon eksplozija na terminalu za poletanje aerodroma, u Briselu se dogodila nova eksplozija na stanici metroa Maelbek, blizu Šumana, gde je sedište Evropske unije i njenih institucija.

Saobraćaj u metrou je u prekidu, zatvorene su sve stanice.

Inače, nakon zatvaranja aerodroma, zatvaraju se i sve stanice metroa u sedištu EU, a Belgija je podigla nivo bezbednost na najviši stepen.

Hrvatska radio-televizija javila je da je na aerodromu pronađeno još bombi.

Belgijska agencija prenosi da su pre dvostruke eksplozije ispaljeni hici i da su se čuli povici na arapskom jeziku.

Na evropskim aerodromima pojačavaju se bezbednosne mere nakon tri ekplozije koje su se od jutros dogodile u Briselu, pa je tako londonski aerodrom Getvik pojačao mere bezbednosti, a britanski je premijer Dejvid Kameron zakazao za danas hitan sastanak kabineta, prenela je agencija AFP.

Rojters primećuje da je do jutrošnjeg incidenta došlo četiri dana nakon što je u Briselu uhapšen glavni osumnjičeni za novembarske napade u Parizu Saleh Abdeslam.

Ambasador Srbije: Nivo bezbednosti na nivou četiri

Još nema informacija da li među povređenima i poginulima u današnim eksplozijama u Briselu ima srpskih državljana, izjavila je ambasadorke Srbije u Belgiji Vesna Arsić.

Arsić je Tanjugu rekla da su za sad sve informacije još uvek nezvanične.

“Eksplozija se dogodila na aerodromu u blizini pulta za čekiranje tako da nema zvaničnih spiskova putnika koji su se tu zatekli. Prilazi aerodromu su zatvoreni, tako da naši državljani koji su za danas planirali putovanje neće biti izloiženi riziku”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Ambasada Srbije je zadržala mere restriktivnog ulaska u konzularni deo i nije povećala mere bezbednosti van toga, niti ima indikacija zvaničnih vlasti da se takve mere uvedu.

“Ukoliko bude potrebe, uvešće se posebne mere ali to će blagovremeno biti objavljeno na sajtu naše ambasade u Briselu”, precizirala je Arsić.

Ona je navela da za danas nije zakazan dolazak nijedne delegacije iz Srbije, uključujući predstavnike ministarstva i civilnih društava, kojih je inače oko 50 dnevno.

Kako je navela, još uvek nije povećan broj poziva i poseta naših državljana ambasadi.

“Telefoni naši ambasade su na raspolaganju, konzularni deo je otvoren uz uobičajene restriktivne mere pri ulasku koje podrazumevaju kontrolu identiteta”, navela je.

Ona je dodala da samim uvođenjem nivoa četiri u merama bezbednosti, Belgija apeluje na sve građane da ne odlaze na mesta većeg okupljanja zato što su mete mesta

Ambasadorka je ranije danas izjavila da je nivo bezbednosti u Briselu, nakon eksplozija na aerodromu i u metrou, podignut na nivo četiri.

“Sitaucija još uvek nije potvrđena od zvaničnih organa, a podizanje nivoa bezbednosti na nivo četiri ukazuje da je došlo do promenjenih okolnosti u smislu bezbednosti”,rekla je Arsić u telefonskoj izjavi TV Pink.

Ona je građanima Srbije poručila da prate obaveštenja i da se mogu obratiti ambasadi za svaku vrstu pomoći.

Tekst i foto: TANJUG