Dirigent srpskog porekla Aleksandar Marković od septembra će biti muzički direktor renomirane opere „Nort“ u Lidsu. Ovaj 40-godišnjak se od 2009. nalazio na istoj poziciji Filharmonije u Brnu, a pre toga je bio glavni dirigent Tirolske opere u Insbruku (2005–2008). Povodom budućeg angažmana u operi „Nort“, Marković za portal pomenute operske kuće kaže:

,,Moje prvo dirigentsko iskustvo u Nortu može se nazvati ljubavlju na prvi pogled. Svaki sledeći put, moje divljenje ovoj umetničkoj kući bilo je sve intenzivnije. Opera Nort podrazumeva najviše standarde u izvođenju, kreativnost na probama, kao i jedinstvenu, toplu atmosferu, punu podrške. Motivisan i talentovan orkestar, solisti i hor koji uspevaju da dostignu nedostižno pri svakom izvođenju, pružajući enormno zadovoljstvo i poštovanje publici. Opera Nort je u ovom trenutku pravo mesto za mene i veoma sam uzbuđen što ću bliže sarađivati sa njenim ansamblom. Ovo je izvanredno novo poglavlje u mom životu i sjajan profesionalni izazov kome ću se apsolutno posvetiti“.

Markovićev debi u operi „Nort“ bio je sa Janačekovom „Jenufom“ (2015), koja je pobrala najviše priznanja, a sledeći njegov dirigentski zadatak u operi u Lidsu biće izvođenje Štrausove komične opere „Kavaljer s ružom“ u septembru.