Stručnjaci srpskog porekla koji žive i rade u Nemačkoj imaju priliku da se na duži ili kraći period vrate u svoju matičnu zemlju, kako bi svoja znanja i iskustva podelili sa kolegama iz organizacija u Srbiji. Ovo omogućava Globalni program „Migracije i dijaspora“, koji se u Srbiji srovodi od 2017. godine u okviru nemačke razvojne saradnje. Program sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), a partneri na ovom programu su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Program je otvoren za organizacije iz različitih sektora i različitih oblasti delovanja u Srbiji, ali i za osobe u Nemačkoj različitih profila i kvalifikacija.

Nudimo nekoliko instrumenata koji su na raspolaganju relevantnim organizacijama i institucijama u Srbiji i osobama srpskog porekla u Nemačkoj, koje su kvalifikovane ili visokokvalifikovane i koje su raspoložne za saradnju, bilo za zapošljavanje, odnosno povratak, bilo za saradnju na neki kraći period, odnosno na nivou projekata ili individualnog angažovanja osoba koja dolaze iz srpske dijaspore iz Nemačke“, objašnjava Milica Lješević, koordinator programa „Migracije i dijaspora“ u Srbiji.

Postoje dve vrste podrške: kvalifikovani povratnici i eksperti iz dijaspore. Prva kategorija namenjena je onima koji bi da se vrate, odnosno zaposle u matičnoj zemlji, a podrška podrazumeva povezivanje sa poslodavcima, identifikovanje radnih mesta, metodološku obuku, dodatak na lokalnu platu, dok se poslodavcima nude opremanje radnog mesta i dodatne obuke i usavršavanje.

Ako neko nije zainteresovan za povratak, a želi da se lično angažuje, nudimo instrument eksperti iz dijaspore. Osobe mogu da dođu na kraći period, na najmanje tri nedelje, a najduže šest meseci i da borave u organizacijama ili institucijama koje odgovaraju njihovoj kvalifikaciji, kako bi podelili znanja, povezali se sa budućim partnerima u Nemačkoj i doprineli razvoju organizacije u kojoj borave. Mi nudimo povezivanje organizacije i kandidata, finansiramo putne troškove dolaska u Srbiju i dajemo nadoknadu troškova boravka u Srbiji. Samo angažovanje je volontersko“.

Prema rečima Milice Lješević, za programe je najviše zainteresovano medicinsko osoblje, i to medicinske i pedijatrijske sestre, ali i lekari. Pored toga, ima kandidata iz oblasti sociologije, političkih nauka, zaštite životne sredine, molekularne biologije i genetike.