Donedavno su Nišlije, živele one u Srbiji ili inostranstvu, imale priliku da se prijave za učešće u pilot-projektu kojim slanje novca iz inostranstva treba da se pojednostavi, usmeri i pojeftini. Posle odabira učesnika došao je trenutak za naredni projektni segment – testiranje slanja.

Testiranje slanja doznaka iz dijaspore u Niš korišćenjem blokčejn tehnologije počinje danas. Prvi krug testiranja trajaće do kraja meseca, dok je drugi planiran za oktobar. Inicijatori i realizatori projekta, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Grad Niš, zadovoljni su odzivom kako pošiljalaca iz rasejanja tako i primalaca u Srbiji.

Podsetimo se, pilot-projekat “Doznake zasnovane na blokčejn tehnologiji za grad Niš” jedinstven je u svetu, a cilj mu je da se novac poslat od strane naših ljudi u rasejanju svojim najbližima u Nišu utroši za ono za šta je najpotrebniji, što su svakako namirnice i ostale životne potrepštine, ali i računi.

Dakle, nakon što pošiljalac iz dijaspore uplati 100 evra ili američkih dolara primalac u Nišu će moći da ih potroši odmah ili u roku od pet dana od dana prijema pomoću digitalnog vaučera sa kju-ar kodom i u dinarskoj protivvrednosti po trenutnom kursu UN-a, i to jednu polovinu sume u nekoj od tri ponuđene prodavnice, a drugu za izmirivanje računa u JKP “Objedinjena naplata”.

Onlajn-platforma preko koje će pošiljaoci vršiti uplate delo je irske blokčejn kompanije “AID:Tech”, a za bazbednost tih transakcija zadužen je američki “Stripe”.

Učestvujte u anketi o slanju novca iz dijaspore

Tekst i foto: Ivan Kalauzović, Media i reform centar Niš