Aleksandra Jovanović ima sedamnaest godina, rođena je u Švajcarskoj i živi u Lucernu, a poreklom je iz Leskovca. Poslednjih pet meseci pohađa akademija program Teniske akademije „Živković“ (TAŽ) u Nišu, a tenisom se bavi od malih nogu.

„Kao mala sam prvo igrala stoni tenis kod kuće, a onda sam počela da treniram tenis kod prijatelja moga oca koji je trener. Bile su mi zanimljive igre sa reketom, ali tenis je dinamičniji“,  kaže Aleksandra Jovanović.

Iako su, kako kaže, u Švajcarskoj kvalitet i dostupnost terena bolji, u Srbiji trenira više dece sa kojima može da ima jake sparing mečeve. Niš je odabrala zato što je vrlo blizu gradu iz koga potiče.

„Ja sam poreklom iz Leskovca, a Niš je nedaleko. U TAŽ-u sam jer je najkvalitetniji klub i sama akademija ima godišnji program treniranja“, dodaje Jovanovićeva.

aleksandra-jovanovic2

Aleksandra Jovanović

Prema njenim rečima, nije samo u Srbiji teško uklopiti školu i sport.

„Ako želite vrhunske rezultate, nije važno u kojoj ste zemlji, morate da napravite izbor između sporta i škole. Do sada mi je bilo teško da uskladim treninge i obaveze u školi i u Švajcarskoj, gde sam išla redovno, ali i u Nišu, gde sam vanredno upisala školu koja je deo programa treniranja u TAŽ-u“.

Program koji Aleksandra pohađa u Teniskoj akademiji „Živković“ traje godinu dana i  obuhvata sve segmente teniskog razvoja poput individualnih, grupnih i kondicionih treninga, rad sa sportskim psihologom, kao i mogućnost vanrednog školovanja.

Aleksandra Jovanović kaže da planira da do kraja godine igra turnire u Švajcarskoj, a da se nakon toga vrati u Srbiju i od sledeće godine trenira intenzivnije kako bi bila spremna i za jače turnire, kao što su fjučersi.