Ginekolog sa univerzitetske klinike u Hajdelbergu Stefan Stefanović prvi je ekspert koji se u Srbiju privremeno vratio u okviru projekta “Migracije i dijaspora”. On je proveo šest meseci u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa i svojim kolegama prenosio znanja koja je stekao radeći u Nemačkoj. Oblast kojom se bavio je karcinom dojke i istraživanje u ranoj fazi oboljenja.

Ovaj program Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) pruža priliku stručnjacima srpskog porekla koji žive i rade u Nemačkoj da se na duži ili kraći period vrate u matičnu zemlju kako bi svoja znanja i iskustva podelili sa kolegama iz organizacija u Srbiji.

Ovakvim povezivanjem rasteretiće se nemačko tržište rada jer će oni koji imaju želju da se vrate u zemlju porekla moći to da urade. Program može da im pomogne da stanu na noge, srednjeročno ili dugoročno“, kaže Stefanović i dodaje da, pored benefita za povratnike iz Nemačke, i organizacije u Srbiji mogu imati veliku korist, jer sarađuju sa ekspertima koji su znanja i iskustva sticali u razvijenijoj zemlji.

Prema podacima GIZ-a, u Nemačkoj živi oko 250.000 Srba. Iz nemačkog Saveznog zavoda za statistiku kažu da 83% stanovništva koje potiče iz bivše Jugoslavije želi trajno da ostane u Nemačkoj. Zbog toga bi programi za razvojno orijentisanu reintegraciju, transfer znanja dijaspore ili privremeni povratak trebalo usmeriti na manje od petine ove populacije, i to uglavnom na one visokokvalifikovane, preporuke su GIZ-a.

Partneri GIZ-a u ovom programu u Srbiji su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje.