Predavanje na temu „Jasenovac: neizgovoreni genocidi i holokaust 1941 –1945“ održava se 21. novembra u američkom Кongresu u Vašingtonu. Na predavanju će se govoriti o genocidu počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji Nezavisne države Hrvatske tokom Drugog svetskog rata.

Predavanje će držati sudski antropolog prof. dr Srboljub Živanović iz Londona, koji je zajedno sa forenzičkim timom iskopavao masovne grobnice u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora. Izlaganje će imati i direktorka Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust iz Londona Dragana Tomašević, jedna od potomaka preživelih u genocidu (veliki pokolj u selima Šargovac, Motike, Drakulić i rudnik Rakovac).

Osim predavanja, zainteresovani za ovu temu će moći da vide i izložbu „Anatomija zaborava” Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske iz Banja Luke. Izložba je otvorena od 25. do 27. novembra u Rejburn foaje (Rayburn Foyer) Кongresa.

Ovo sećanje na Jasenovac organizuje Srpski narodni savez, najstarije srpsko dobrotvorno društvo u Americi koje postoji od 1901. godine, u saradnji sa Кancelarijom Republike Srpske za saradnju,

trgovinu i investicije u Vašingtonu, Fondacije za sećanje na Jasenovac i holokaust iz Londona u Velikoj Britaniji i Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banja Luci.

Izvor: rts.rs