Srpska kulturna zajednica “Sveti Sava” iz Valdanja organizovala je prethodnog meseca tradicionalnu manifestaciju, šestu po redu, pod nazivom “Sačuvati od zaborava”.

“Od osnivanja do današnjeg dana, cilj nam je bio da očuvamo bogate srpske vrednosti i prenesemo ih našim potomcima, kao što su nama naši preci. U tome uspevamo iz godine u godinu, a trudimo se i da naše aktivnosti podižemo na viši nivo. Prikazali smo svim prisutnim našu tradiciju, pesme, igre, razne instrumente, kao i srpske običaje. Naši potomci neguju ćirilično pismo, u čemu nam u velikoj meri pomaže Jelena Jovanović, naša učiteljica dopunske škole u Valdanju”, poručuju iz Srpske kulturne zajednice “Sveti Sava” iz Valdanja.

Tokom manifestacije izvedena je pozorišna predstava “Junaci Gvozdenog puka”, koji je davne 1911. godine osnovan u Toplici. Bio je sastavljen od boraca iz Toplice i Jablanice koji su uspeli da se izbore za slobodu, prelazeći albansku golgotu do Soluna. Predstavu su izveli dramski umetnici iz Lebana i Medveđe, a autentičnom glumom preneli su snažne emocije na publiku.

Na manifestaciji je učestvovalo šest društava iz Italije, a gosti su bili Jablaničko kolo iz Lebana, Vez iz Medveđe i KUD Korjeni Bukovice-Kistanje. Pokrovitelj organizacije je Republika Srbija.

Izvor i foto: rts.rs