Brojni eksponati vezani za lik i delo Nikole Tesle izloženi su u Atini u Kotsanas muzeju sve do kraja januara. Izložbu organizuje Muzej Nikole Tesle, nakon što je uspešno završena u Japanu, na Kipru i u Italiji.

Prema rečima direktorke Muzeja Ivone Jevtić, ovo je idealna prilika da se još jednom potvrdi blisko i tradicionalno prijateljstvo Grčke i Srbije.

Ovo je četvrta izložba Muzeja Nikole Tesle u inostranstvu u ovoj godini i na to smo ponosni. Ovo je idealna prilika da saradnju Srbije i Grčke podignemo na još viši nivo u kulturi, nauci i turizmu”, prenosi rts.rs.

Muzej Nikola Tesla jedinstvena je institucija kod nas i u svetu, jer poseduje najveću zbirku dokumenata o životu i radu ovog naučnika. Veliki značaj ima za naučnike, istraživače i široku publiku, jer daje informacije o Nikoli Tesli i doprinosi jasnijem uvidu u to koliki je doprinos nauci zapravo dao.

Muzejska kolekcija sadrži preko 160.000 originalnih dokumenata, preko 2000 knjiga i časopisa, više od 1200 istorijskih i tehničkih predmeta, preko 1500 fotografija i drugih predmeta, uređaja, instrumenata, kao i više od 1000 planova i crteža.

Muzej Nikole Tesle u Beogradu je otvoren za javnost 20. oktobra 1955. godine i bio je prvi tehnički muzej u Jugoslaviji. Tada je predstavljena stalna postavka na kojoj su posetioci gledali verno izrađene modele po Teslinim nacrtima, među kojima je najčuveniji onaj koji pokazuje dejstvo obrtnog magnetnog polja. Izloženi su i prvi Teslini indukcioni motori, razni generatori, maketa hidrocentrale koja ilustruje Teslin polifazni sistem prenošenja, kao i transformatori i teledirigovana maketa broda.

Inače, prema sudskoj odluci američkih vlasti, posle smrti Nikole Tesle, staranje o njegovoj imovini pripalo je Savi Kosanoviću, sinu Tesline najmlađe sestre Marice. 1951. godine svi lični predmeti i spisi Nikole Tesle preneti su u Beograd, a Kosanović ih je potom poklonio državi.

Foto: Wikipedia.org