Manifestacija “Dani Milutina Milankovića” otvorena je juče u Podgorici, u plavoj sali Srpske kuće i trajaće do 1. oktobra. Događaj je otvoren projekcijom filma “Od betona do kanona”, posle čega su se prisutnima na otvaranju obratili akademik Milojica Jaćimović i predsednik Udruženja Milutin Milanković iz Beograda Slavko Maksimović.

U izložbenom salonu “Lubarda” svečano j otvorena i izložba ”Milutin Milanković, život i delo”, a otvorili su je ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac i akademik Milojica Jaćimović, a izložbene eksponate publici je predstavio Slobodan Stojanović, sekretar udruženja ”Milutin Milanković” iz Beograda. Izložbu će svi zainteresovani moći da vide do 1. oktobra, a izložbeni salon je za posetioce otvoren od 11-14 i od 17 do 20 sati, piše rts.rs.

Dane Milutina Milankovića organizuje Srpski nacionalni savjet Crne Gore i Srpski informativno-kulturni centar “Sveti Sava”.

Milutin Milanković je jedan od najčuvenijih srpskih naučnika, a NASA ga je uvrstila u 15 najvećih umova svih vremena koji su proučavali Zemlju. Bio je prvi srpski doktor tehničkih nauka, a bavio se i matematikom, astronomijom, klimatologijom i geofizikom.

Foto: rts.rs