Građani Srbije koji žive u Austriji više ne moraju polagati praktični deo vozačkog ispita, već mogu samo prevesti dozvolu. Ova uredba važi za sve kategorije vozila, dok se za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje  samo „B“ kategorija.

Uredbe o sprovođenju zakona o vozačkim dozvolama Republike Austrije, kojom se u u ovoj zemlji priznaju vozačke dozvole izdate u Republici Srbiji stupila je na snagu 7. februara ove godine.

Za prepisivanje vozačku dozvolu potreban je popunjeni zahtev, vozačka dozvola, izvod iz registra vozačkih dozvola, prevod izvoda, jedna fotografija, prijava stana i boravišna dozvola.

Troškovi izdavanja i prevođenja vozačke dozvole iznose oko 60 evra, a detaljnije informacije možete pronaći na internet stranici austrijske policije.

Osim u Austriji pravilo važi i u Nemačkoj, a srpske dozvole takođe važe i moguće ih je zameniti i u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, na Kipru, u Turskoj, Kazahstanu, Portugaliji, Azerbejdžanu, Monaku, Finskoj, Estoniji, Rusiji, Danskoj, Kataru, Španiji, Italiji, Makedoniji i Albaniji.

Kako je najavljeno uskoro će ovo pravilo važiti u Holandiji, Norveškoj, Grčkoj i Švedskoj.

Izvor: www.dijaspora.tv

Foto: pixabay.com