Projekat ,,Da te ceo svet razume’’ kroz koji je 28-oro dece i mladih iz dijaspore putem skajpa učilo srpski jezik uspešno je završen, zaključeno je na prezentaciji održanoj u Gradskoj kući u Nišu. Pomenuti projekat treći put zaredom sprovode organizacija Proaktiv, Filozofski fakultet u Nišu i Grad Niš, pod pokrovtieljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

,,Prvi put ove godine smo imali i učenike iz daleke Australije, četvoro njih. Najviše je bilo polaznika iz Grčke, čak jedanaestoro, potom iz Italije, Norveške, Nemačke, Poljske i Kanade’’, prenela je utiske docent Irena Cvetković sa Filozofskog fakulteta u Nišu. Ovim povodom su i studenti srbistike koji su putem skajpa podučavali decu i mlade iz dijaspore srpskom jeziku dobili sertifikate. ,,Iskustva sa ove tromesečne obuke su nam predivna, polaznici su vredno učili, redovno radili domaće zadatke. Čini mi se da im nedostaju znanja iz kulturne istorije Srba na šta bi, možda, ubuduće trebalo staviti akcenat’’, rekla je jedna od 26 predavača, studentkinja IV godine srbistike Isidora Jović. Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Goran Maksimović konstatovao je da je jezik suština nacionalnog identiteta. ,,Ako izgubimo jezik, izgubićemo i identitet’’, ocenio je.

Direktor ,,Proaktiva’’ Ivan Topalović je ovim povodom rekao da ,,mladi u velikom broju odlaze iz zemlje te da je saradnja sa dijasporom je veoma bitna’’. Vukman Krivokuća iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva inostranih poslova je izjavio da ,,ako ne razumemo značaj jezika, za 30 godina deca srpskog porekla u inostranstvu neće znati srpski jezik. Već sada treća i četvrta generacija u dijaspori ima veliki problem sa našim jezikom’’.

Projekat Da te ceo svet razume podržao je i Grad Niš. Stevan Živković je u ime gradske Kancelarije za saradnju sa dijasporom napomenuo da će ,,Grad uvek imati sluha za ovakve projekte koji se tiču saradnje sa ljudima u rasejanju’’.

Učesnici skupa u Gradskoj kući u Nišu su se saglasili da nije problem što mladi odlaze u inostransto da se usavršavaju, ali nije dobro ukoliko je taj odlazak u jednom smeru.

Marija Marinković