Grad Niš treći put realizuje projekat „Da te ceo svet razume“ u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Nišu i organizacijom „Proaktiv“. Projekat predviđa tromesečni besplatni kurs srpskog jezika putem Skajpa za decu i omladinu iz dijaspore. Cilj je, navodi se na sajtu Kancelarije za dijasporu Grada Niša, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, kao i čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta. Učenici iz dijaspore po završetku kursa dobijaju potvrdu o znanju srpskog jezika od Filozofskog fakulteta.

U ovom ciklusu projekta „Da te ceo svet razume“ 26 studenata Filozofskog fakulteta, uz podršku dva mentora, obučava 28 mladih iz dijaspore. Za pohađanje kursa vladalo je, saopštavaju iz Kancelarije za dijasporu, veliko interesovanje, a prednost su imali oni koji do sada nisu učestvovali u ovom projektu i oni koji su rođeni u inostranstvu. Priliku da putem Skajpa uče srpski jezik ovog puta su dobili mladi iz devet zemalja: Grčke, Velike Britanije, Norveške, Poljske, Francuske, Nemačke, Kanade, Australije i Italije. Najviše je bilo prijavljenih iz Grčke, a prosečna starost odabranih učesnika iz dijaspore je 16 godina.

Projekat „Da te ceo svet razume“ finansira Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.